• Over STICHTING POIANA (KINDER)VAKANTIEHUIS

    Geef elk kind een kans!

Stichting Poiana (kinder)vakantiehuis is een organisatie die gelooft dat kinderkampen, materiële en financiële hulp de toekomst van Romakinderen en hun gezinnen verbeterd.

Het ontstaan van Stichting Poiana (kinder)vakantiehuis

Kok Donker heeft in 2005 het initiatief genomen om Stichting Poiana (kinder)vakantiehuis op te richten.

Sinds 1989 is hij samen met zijn vrouw Corrie, familie en vrienden in Roemenië actief. Zij hebben daar op verschillende manieren hulp verleend in de meest schrijnende situaties. Ze hebben o.a. jaarlijks goedgevulde kerstpakketten uitgedeeld, een paard gekocht voor houttransport, straatmeiden voorzien van de eerste levensbehoeften en bezoeken aan bejaarden en wees(straat)kinderen gebracht. Dit samen in nauw contact met de plaatselijke kerk in Roemenië, zij hebben een goed netwerk en kennen de Roma.

Tijdens deze ‘hulpreizen’ zagen ze de ernstige situatie waarin de Roma-kinderen leven. Ondanks dat er sinds enkele jaren meer aandacht is binnen de EU voor de positie van de Roma, zijn de omstandigheden waarin deze kinderen opgroeien erbarmelijk te noemen. Ze leven in armoede, worden gediscrimineerd en voelen zich minderwaardig. De laatste jaren is de toegang tot onderwijs verbeterd, maar een groot deel van de kinderen gaat nog niet (regelmatig) naar school, krijgen onvoldoende voeding en moeten soms op straat bedelen om ouders financieel bij te staan. Patronen die al zoveel jaren bestaan zijn moeilijk te doorbreken.

De situatie van de Roma kinderen heeft de stichting doen besluiten om vakantiekampen voor hen te organiseren met een christelijke identiteit. Tijdens deze kampen worden kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar 2 weken uit hun uitzichtloze situatie gehaald. In deze twee weken wordt er aandacht besteed aan gezonde voeding, hygiëne, zelfvertrouwen, sociale en communicatieve vaardigheden, toekomstdromen en stimuleren wij ze om naar school te gaan. Dit door leuke en ontspannende activiteiten met ze te ondernemen. De kinderen worden begeleid door medewerkers en vrijwilligers die een voorbeeld zijn voor kinderen door aandacht, liefde en respect.

Vakantiehuis

Na een aantal succesvolle kampen te hebben georganiseerd werd de huur van het vakantiehuis steeds hoger en leek het zinvol om zelf een ‘vakantiehuis’ te bouwen. Hier is in 2003 mee begonnen door de aankoop van een stuk land en de bouw van het kindervakantiehuis in de Transsylvanische Alpen.

In de daarop volgende jaren is het pand casco afgebouwd.
Door het overlijden van Corrie is het project de afgelopen jaren helaas tot een stilstand gekomen, maar Kok Donker wil het project graag voortzetten.

In 2017 is er een doorstart gemaakt om de stichting nieuw leven in te blazen. Marco & Oana de Vries zijn op een bijzondere manier in contact gekomen met Kok Donker met het verlangen om het vakantiehuis af te bouwen en om in de zomer van 2019 weer de eerste vakantiekampen te houden.

Send this to a friend